Dom Zjazdów i Konferencji Polskiej Akademii Nauk w Jabłonnie od wielu lat realizuje projekty skierowane zarówno do uczniów jak i osób dorosłych, które dotychczas koncentrowały się na poznawaniu historii i nauki.
Dziś pragniemy Państwa zachęcić do udziału w organizowanych w Pałacu w Jabłonnie spotkaniach, których celem jest lekcja dobrych obyczajów, zapoznanie z zasadami savoir-vivre, a także wyczulenie zwłaszcza młodego człowieka na istotę i wagę wzajemnego szacunku.
Atmosfera XVIII-wiecznej rezydencji, wysoki poziom wykładu, wspaniała pałacowa kuchnia, wpływają na zacieśnienie jak najlepszych relacji pomiędzy uczestnikami spotkania, a lekcja savoir-vivre w Pałacu w Jabłonnie pozostaje jednym z tych oryginalnych szkolnych przeżyć, do którego uczniowie w dorosłym życiu z pewnością powrócą z dużym sentymentem…
Lekcje dobrych obyczajów zatytułowane są „Piruet z łyżką i widelcem...". Prowadzi je mgr Małgorzata Skwarska – wykładowca akademicki protokołu dyplomatycznego i savoir-vivre / Uniwersytet Jagielloński/.
Mamy nadzieję, że nasza propozycja spotka się z Państwa zainteresowaniem i w sposób istotny, ciekawy pozwoli włączyć się zarówno do realizacji celów wychowawczych szkoły, jak i edukacji na innych poziomach.
Program spotkania:
9.00 – przyjazd do XVIII-wiecznego Pałacu w Jabłonnie
Powitanie uczestników spotkania – krótki spacer po historycznych wnętrzach Pałacu i przypomnienie ciekawych wątków z życia jego mieszkańców
9.30 – wykład część I
Normy obyczajowe – co oznaczają i skąd się wywodzą
Ceremoniał i etykieta w dyplomacji – czym jest protokół dyplomatyczny
Zasada pierwszego wrażenia – szacunek powitania, uścisk dłoni
Umiejętność stosowania tytułów- zasady w relacjach prywatnych i służbowych
Język kultury słów i gestów
Definicja słów – kultura, szacunek, godność, honor, życzliwość, uczciwość, empatia, skromność, tolerancja, dyskrecja, wrażliwość i ich antonimy-
- Ciekawostki/warsztaty
- Sekrety formułowania zaproszeń na piśmie
Przerwa
Wykład część II
Zasady savoir vivre przy stole
Rodzaje przyjęć – przyjęcia bufetowe i przyjęcia zasiadane
Techniki serwowania dań i dekoracja stołu
Rola gościa i gospodarza- rozsadzanie gości, miejsca honorowe
Sztućce – historia i zasady używania, serwetka, menu
- Ciekawostki/warsztaty
- Potrawy wykwintne – jak je jemy?
Przerwa
Wykład część III
Dress code – czyli gdzie i w co się ubrać
Wskazania elegancji
Obuwie – nasz znak jakości i higieny
Typy strojów dla Pań i Panów – ubiór na co dzień i „od święta”
Czym jest Moda? – krawcy haute- couture i ubiory pret- a -porter
- Ciekawostki/warsztaty
- „Mała czarna”, „cravate noir i cravate blanche”, sztuka wiązania krawatów
ok. 13.15 – przejście do restauracji Pałacowej i ceremonia obiadu z wykorzystaniem nabytych umiejętności
menu: przystawka zimna, zupa, danie główne, deser, napoje
ok. 14.30 – zakończenie obiadu i zakończenie spotkania
Cena:
Do 20 osób (+ max 2 opiekunów GRATIS) – 110 zł / osobę
21–34 osoby (+ max 2 opiekunów GRATIS) – 105 zł / osobę
35–50 osób* (+ max 3 opiekunów GRATIS) – 100 zł / osobę
W powyższe ceny wliczony jest obiad.
Oferta nie zawiera kosztów transportu.
*w przypadku uczniów szkół podstawowych sugerowany jest udział klas pojedynczo
Uprzejmie prosimy o odświętne stroje uczniów.
Informacje i rezerwacje:
Dział Handlowy: + 48 22 782 44 33, + 48 507 104 572
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.